Autor W±tek: Znikaj±cy userzy  (Przeczytany 4286 razy)

Jovaen

• Nowy u¿ytkownik
  • *
  • Wiadomo¶ci: 2
    • Email
Znikaj±cy userzy
« dnia: Marzec 17, 2012, 14:38:50 »
Witam,

Jestem adminem na jednym z forów hostowanych na darmowefora.pl. Ostatnio klikn±wszy w "Obs³udze technicznej" polecenie "Napraw b³êdy" (robiê tak cyklicznie, dla kontroli) wy¶wietli³y mi siê komunikaty, ¿e nieistniej±cy u¿ytkownicy o #takim-i-takim (trzech ich jest) oznaczyli jako nieprzeczytane jeden lub wiêcej w±tków. Szybkie badanie listy userów - zniknê³o czterech u¿ytkowników.

Tak, zablokowa³em userom mo¿liwo¶æ samowolnego usuwania siê, wiêc ani oni sami, ani ¿aden moderator, ani tym bardziej ja ich nie usunêli¶my.

Nie, to nie pierwszy raz, kiedy to siê dzieje. £±cznie, od zesz³ej zimy, w ró¿nych odstêpach czasu poznika³o mi w sumie 6 userów.

Ale dopiero teraz po³±czy³em ró¿ne fakty. Wnioski s± nastêpuj±ce.

Istnieje wspólny mianownik dla tych tajemniczych zdarzeñ: byli to userzy zarejestrowani i zatwierdzeni, ale posiadaj±cy 0 postów. Mimo to byli to "nasi" ludzie, którzy nie mieli czasu pisaæ, ale byli w naszej za³odze. Utrata tych userów boli. Przywracanie ich kont metod± ponownej rejestracji i ca³y wynik³y przy tym techniczny bajzel - boli jeszcze bardziej.

Moje pytanie: szanowni admini, dlaczego tak siê dzieje? Czy jest to jaka¶ forma "odci±¿ania serwerów" z nieaktywnych userów? Dlaczego nikt nie uprzedza adminów forów? Dlaczego robi siê to cichaczem? Czy mo¿e jest to jaki¶ inny b³±d?

Bardzo proszê o zajêcie siê t± spraw±.
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2012, 14:44:11 wys³ana przez Jovaen »

Lahatiel

• Nowy u¿ytkownik
  • *
    • Email
Odp: Znikaj±cy userzy
« Odpowied¼ #1 dnia: Czerwiec 19, 2012, 00:05:21 »
Na moim forum wyst±pi³ dok³adnie ten sam problem. Dwoje zarejestrowanych u¿ytkowników zniknê³o bez ¶ladu, a nikt nie usuwa³ ich kont.
Sugeruj±c siê dat± poprzedniego posta, wnioskujê, i¿ nikt nie zaj±³ siê wy¿ej wymienion± kwesti± do tej pory. Zatem moje pytanie brzmi, czy i kiedy szanowna Obs³uga darmowych forów planuje aktualizacjê do wersji 2.0.2, która jest w obiegu od ³adnych kilku miesiêcy? Je¶li takowa aktualizacja nie nast±pi, bêdê zmuszony przenie¶æ swoje forum na prywatny serwer.

tomek

• Administrator
  • Aktywny u¿ytkownik
  • Wiadomo¶ci: 244
    • Darmowe Fora
« Odpowied¼ #2 dnia: Czerwiec 19, 2012, 09:19:31 »
Usuwani s± jedynie u¿ytkownicy, którzy posiadaj± status nie aktywny lub nigdy siê nie logowali za danym forum. Inaczej mówi±c, wirtualni u¿ytkownicy.

Z SMF 2 jest problem, poniewa¿ bazy danych za bardzo ró¿ni± siê miedzy sob± i jest k³opot z konwertowaniem danych do najnowszej wersji.
Nie udzielam pomocy przez PW. Masz problem z forum? Napisz o tym na forum.
Darmowe fora - za³ó¿ w³asne forum za darmo!

kasia23d

• Nowy u¿ytkownik
  • *
  • Wiadomo¶ci: 1
    • Email
« Odpowied¼ #3 dnia: Czerwiec 19, 2012, 23:02:48 »
Czyli jadmym s³owem nie doczekamy siê aktualizacji. Wielka szkoda.

tomek

• Administrator
  • Aktywny u¿ytkownik
    • Darmowe Fora
« Odpowied¼ #4 dnia: Czerwiec 20, 2012, 08:36:57 »
Póki nie uporam siê z napisaniem skryptu do konwersji baz danych nie ma szans na update.

Lahatiel

• Nowy u¿ytkownik
  • *
    • Email
« Odpowied¼ #5 dnia: Czerwiec 20, 2012, 08:55:58 »
Zatem ile czasu musi up³yn±æ, by u¿ytkownik zosta³ uznany przez "system" za nieaktywnego, a jego konto usuniête? Moi zaginieni userzy zniknêli w 24 godziny po dokonaniu rejestracji i zaakceptowaniu ich kont przez g³ównego admina.

dorota

• Nowy u¿ytkownik
  • *
  • Wiadomo¶ci: 3
    • Email
« Odpowied¼ #6 dnia: Czerwiec 21, 2012, 15:09:48 »
Serio nie da siê NIC zrobiæ?
... mi z 97 zrobi³o sie 32 userów na forum
Forum by³o jakby punktem kontaktowym do kolejnej edycji jednej z gier, teraz mam problem, bo ciê¿ko bedzie z³apaæ kontakt z niektórymi z ludzi :(
Tomek pomó¿ !!

konfederacja.darmowefora.pl

tomek

• Administrator
  • Aktywny u¿ytkownik
    • Darmowe Fora
« Odpowied¼ #7 dnia: Czerwiec 22, 2012, 09:29:30 »
Lahatiel, musi min±æ 7 dni, aby nowo zarejestrowany u¿ytkownik zosta³ usuniêty, pod warunkiem, ¿e po rejestracji nie zalogowa³ siê na forum i/lub nie aktywowa³ swojego konta.

dorota, wystarczy, ¿e u¿ytkownicy po rejestracji zaloguj± siê na forum.

Jovaen

• Nowy u¿ytkownik
  • *
    • Email
« Odpowied¼ #8 dnia: Sierpieñ 31, 2012, 17:20:22 »
O, jaki¶ ruch w tym w±tku. :) Straci³em ju¿ nadziejê na odpowied¼ i nie logowa³em siê od jakiego¶ czasu... Ale cieszê siê, ¿e jest dyskusja.

Póki nie uporam siê z napisaniem skryptu do konwersji baz danych nie ma szans na update.

Trzymam kciuki, ¿e kiedy¶ uda siê zrobiæ update.

dorota, wystarczy, ¿e u¿ytkownicy po rejestracji zaloguj± siê na forum.

A czy - je¿eli problemem jest nie ilo¶æ postów, ale kwestia logowania siê - moja autorska metoda zdalnego dopisania jakiej¶ warto¶ci dla liczby wys³anych postów (nawet je¿eli user faktycznie ma 0) nie zadzia³a? My¶la³em, ¿e problem rozbija siê o liczbê postów (¿e usuwani s± ludzie z 0 wys³anymi wiadomo¶ciami), wiêc ka¿demu takiemu niepisz±cemu userowi zmienia³em liczbê postów z 0 na 1 (takie drobne oszukiwanie systemu). Rozumiem, ¿e nie têdy droga? Tylko przynajmniej jedno logowanie siê po zarejestrowaniu mo¿e ocaliæ usera od skasowania?
« Ostatnia zmiana: Sierpieñ 31, 2012, 18:08:38 wys³ana przez Jovaen »